EPA
NOS NieuwsAangepast

Trump breekt met buitenlandbeleid VS en belt Taiwanese leider

Donald Trump heeft opnieuw beroering veroorzaakt door te bellen met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. De aankomende Amerikaanse president sprak met haar over "de nauwe economische, politieke en veiligheidsrelatie" tussen de twee landen, liet het transitieteam van Trump weten.

Het telefoontje zou kunnen duiden op een naderende breuk in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er contact is tussen een Amerikaanse en een Taiwanese leider.

In dat jaar haalde president Jimmy Carter de banden aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. De officiële relatie met Taiwan werd toen verbroken door de VS.

AFP
Donald Trump

De Taiwanese vertegenwoordiging in Washington kon het gesprek aanvankelijk niet bevestigen, maar zei dat het "historisch" was. Na een lange stilte kwam het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend met een eerste reactie, en zei te hopen dat de relaties met de VS "niet verstoord of beschadigd" zullen raken. Minister Wang Yi noemde het gesprek "een trucje van Taiwan".

'Enorme draai'

De stap van Trump veroorzaakte in eigen land al direct deining. Een lid van de buitenlandcommissie van de Senaat, Chris Murphy, waarschuwde voor de potentieel gevaarlijke gevolgen.

De Democraat begon door te stellen dat het Trumps recht is om het beleid te wijzigen. "Maar dit is geen wijziging. Dit is een enorme draai in het buitenlandbeleid zonder enig plan. Dit is hoe oorlogen beginnen."

Mogelijk verrast door alle ophef, twitterde Trump later dat hij werd gebeld door president Tsai, en niet omgekeerd. Maar haar woordvoerder liet kort daarna weten dat er voorafgaand contact is geweest tussen Taiwan en het team van Trump, en dat er "wederzijdse overeenstemming" was over het telefoontje.

China en Taiwan, gescheiden door een zeestraat, hebben de afgelopen jaren de betrekkingen verbeterd door de economische banden aan te halen en de start van dagelijkse vluchten. Na de verkiezing van Tsai (59), die in mei aantrad, is de verhouding weer bekoeld. Haar partij DPP is nationalistisch gezind.

Trump belde vrijdag ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani en met de Singaporese premier Lee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl