1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Michael wint de 5.000 meter, maar Blokhuijsen is de snelste

WB Astana: Nieuw-Zeelander Michael wint de 5.000 meter

Peter Michael heeft schaatsgeschiedenis voor zijn land geschreven door als eerste Nieuw-Zeelander een individuele wereldbekerwedstrijd te winnen. Michael reed de sterk gedevalueerde 5.000 meter in Astana in 6.21,58. De Duitser Patrick Beckert werd tweede, de Canadese Nederlander Ted-Jan Bloemen klokte de derde tijd.

Bij afwezigheid van Sven Kramer en Jorrit Bergsma stond er voor het eerst sinds 2010 geen Nederlandse schaatser op het podium op de 5.000 meter, maar toch was de snelste man van de dag een Nederlander. Jan Blokhuijsen klokte, weliswaar in de B-groep waar gereden wordt in kwartetten, 6.19,31. Hij was daarmee ruim twee seconden sneller dan Michael.

Smit en Blokhuijsen schitteren in B-groep

Het is de eerste keer dat een schaatser uit de B-groep op de 5.000 meter sneller is dan de winnaar uit de A-groep.

Snelle B-groep

Door de afwezigheid van de hele Lotto-Jumbo-ploeg én Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman, die een trainingsblok verkiezen voor de derde WB-wedstrijd, kregen Blokhuijsen, maar ook Mats Stoltenborg, Evert Hoolwerf en Bob de Vries een kans in de B-divisie. Ook Evert Hoolwerf was daarin sneller dan winnaar Michael (6.19,40).

Arjan Stroetinga was de enige Nederlander die in de A-groep startte, maar hij stelde teleur met de 15de plaats (6.36,96).

 • NOS
  De uitslag van de 5.000 meter in Astana
 • NOS
  Het wereldbekerklassement op de 5.000 meter

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl