EPA
NOS SportAangepast

Wereldkampioen Formule 1 Nico Rosberg stopt

Enkele dagen na het behalen van de wereldtitel in de Formule 1 heeft Nico Rosberg besloten te stoppen. De 31-jarige Duitser van Mercedes maakte zijn opmerkelijke besluit via Facebook bekend.

"Ik zit 25 jaar in de autosport. Mijn grote droom was wereldkampioen worden in de Formule 1. Met hard werken, veel toewijding en opoffering heb ik mijn doel zondag bereikt. Dit is het hoogste en het voelt goed. Ik dank iedereen die me de afgelopen jaren heeft geholpen om mijn droom waar te maken", schrijft Rosberg op zijn Facebookpagina.

Gestopte Rosberg: ik volg mijn hart

Rosberg zei zondag in Abu Dhabi al dat het succesvolle seizoen heel zwaar was geweest. De strijd om de wereldtitel met teamgenoot en titelverdediger Lewis Hamilton werd pas in de laatste race van het seizoen beslist. "Ik snap dat ik met dit besluit mijn racefamilie in een moeilijke situatie breng", zegt de Duitser, die in juli zijn contract nog verlengde bij Mercedes tot en met 2018.

Rosberg rijdt al tien jaar in de Formule 1. Hij begon zijn loopbaan bij Williams, maar sinds 2010 is Mercedes zijn werkgever. Zijn eerste GP was Bahrein 2006. Zijn eerste zege dateert van de Grand Prix van China in 2012. In totaal reed Rosberg 206 grote prijzen, won hij er 23 en stond hij dertig keer op pole. Zondag stapte hij in de voetsporen van zijn vader Keke, die in 1982 de wereldtitel in de Formule 1 veroverde.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes sprak van een moedig besluit. Een beslissing die past bij het sterke karakter van Rosberg. "Het is moeilijk Nico in enkele woorden neer te zetten. Hij heeft speciale combinatie van natuurlijk talent en vechtlust die hem zover heeft gebracht. Velen dachten dat in zijn geval de weg naar succes via een gouden pad zou lopen, omdat zijn vader wereldkampioen is geworden. Ik denk dat die achtergrond de uitdaging voor hem zelfs groter heeft gemaakt", reageerde Wolff op het nieuws.

Wat Mercedes gaat doen met het stoeltje van Rosberg is nog onduidelijk. "Dit is een onverwachte situatie", verklaarde Wolff. "Maar ook een spannende situatie. Volgend seizoen veranderen de F1-regels ingrijpend en er is een plaats bij Mercedes vrij. We gaan inventariseren wat de mogelijkheden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl