ANP
NOS NieuwsAangepast

Hennis tegen veteranen: lever medaille niet in

Veteranen die uit protest tegen de pensioenproblemen bij Defensie hun medailles terugsturen, kunnen dat beter niet doen. Minister Hennis roept hen op te wachten op een oplossing, die er volgens haar komt.

Uit protest tegen het uitblijven van een goede oudedagsvoorziening hebben al tientallen ex-militairen hun onderscheidingen ingeleverd. Ruim tachtig hebben hun medaille voor langdurige en trouwe dienst teruggestuurd naar de Tweede Kamer, twintig zouden ook hun onderscheidingen voor missies in gevaarlijke gebieden hebben ingeleverd.

"Ik hoop echt dat iedereen zijn medaille thuishoudt", aldus Hennis. "Die medailles zijn van bijzondere waarde." Ze bezweert de veteranen dat er een oplossing komt. "Ik hoop van harte al voor de Kerst, maar we moeten het wel zorgvuldig doen".

Duizenden voormalige Defensie-werknemers lopen veel geld mis door de verhoging van de AOW-leeftijd. Zij moeten eerder stoppen met werken dan mensen in andere sectoren en krijgen daarvoor compensatie tot 65 jaar. Maar nadat de AOW-leeftijd omhoog was gegaan, werd de compensatie voor die extra jaren veel lager.

Leeftijddiscriminatie

In individuele zaken hebben verschillende rechters bepaald dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie, dat de achteruitgang in inkomen te groot is en dat het ministerie met meer geld over de brug moet komen.

Hennis zei al eerder dat ze werkt aan een algemene oplossing. Volgende week stemt de Tweede Kamer over een uitkomst voor het AOW-gat.

Hennis: lever de medailles niet in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl