ANP
NOS Nieuws

Europol: tientallen potentiële terroristen in Europa

De Europese politiedienst Europol waarschuwt voor nieuwe aanslagen in Europa door Islamitische Staat. Volgens de dienst zijn er naar schatting enkele tientallen potentiële terroristen in Europa die door IS worden aangestuurd en die in staat zijn om een aanslag te plegen.

De bevindingen staan in een nieuw rapport. Volgens Europol is Islamitische Staat steeds op zoek naar nieuwe manieren om aanslagen te plegen in westerse landen. Daarbij zouden beproefde methoden uit Syrië en Irak kunnen overwaaien naar Europa, zoals aanslagen gepleegd met autobommen, afpersingen en ontvoeringen.

Het waarschijnlijkste scenario is volgens de dienst echter dat terroristen aanslagen plegen die lijken op die in Parijs en Brussel.

België en Frankrijk

In het rapport worden Frankrijk en België specifiek genoemd als aanhoudende doelwitten van IS, maar ook andere EU-landen die vechten tegen IS in Syrië en Irak zou de terreurgroep in het vizier hebben.

Verder signaleert ook Europol dat er steeds meer strijders terugkomen naar de EU zodra IS zwakker wordt in Irak en Syrië. Vorige maand kwam coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof ook al tot die conclusie.

Europol wijst er ook op dat Islamitische Staat niet de enige terreurgroep is waarmee Europa rekening moet houden. Groepen als al-Qaida en al-Nusra zouden ook individuen in EU-lidstaten kunnen inspireren tot het plegen van een aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl