Vladimir Poetin EPA

Poetin gaat 'zogenaamd dopingschandaal' aanpakken

tijd van publicatie Aangepast

Op de dag dat Vladimir Poetin een nieuw geavanceerd antidopingprogramma aankondigde binnen de Russische sportwereld, liet de internationale atletiekbond IAAF zich uit over de schorsing van de Russische atletiekfederatie. Die schorsing wordt in elk geval niet vóór februari 2017 opgeheven.

Poetin hield zijn jaarlijkse toespraak tot de gezamenlijke volksvertegenwoordiging en vertegenwoordigers van verschillende sectoren in het land. Hij had ook aandacht voor het, zoals hij het verwoordde, "zogenaamde dopingschandaal".

Dat schandaal stelt Rusland in staat om het "meest geavanceerde antidopingprogramma in werking te stellen om dit kwaad te bestrijden. Als gevolg daarvan is er bij het begin van het nieuwe jaar een nieuw programma met maatregelen om doping te bestrijden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poetin: nieuw dopingprogramma, nog voor 2017
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ondertussen wil de IAAF zich niet eerder dan eind februari uitspreken over een termijn waarbinnen de Russische atleten weer welkom zijn op internationale wedstrijden. In januari bezoekt de onderzoekscommissie Moskou om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken. "Rusland heeft sinds juni vooruitgang geboekt," zei Rune Andersen, voorzitter van de commissie, donderdag na een vergadering van de IAAF.

De Russische atletiekfederatie RUSAF was vanwege bewezen systematisch dopinggebruik door de IAAF sinds november 2015 geschorst, een straf die in juni van dit jaar werd bekrachtigd waardoor de Russische atleten niet welkom waren op de Olympische Spelen. Alleen verspringster Darja Klisjina was in Rio actief omdat zij in de Verenigde Staten leeft en niet onder het Russische systeem viel.

Voorwaarden

"RUSAF maakt progressie met het verspreiden van antidopingvoorlichting en de verzekering dat de Russische autoriteiten meewerken met het strafbaar stellen van het verstrekken van verboden stimulerende middelen," vertelde Andersen. "Maar een van belangrijkste vraagstukken blijft of de IAAF en het Russische antidopingbureau RUSADA tests kunnen uitvoeren zonder inmenging, een van de voorwaarden voor een terugkeer."

Momenteel worden dopingcontroles in Rusland uitgevoerd door instanties uit andere landen.

WK in augustus

Aan de hand van de bevindingen van Andersen en zijn team wil de IAAF op 27 februari bespreken wanneer en onder welke voorwaarden de schorsing kan worden opgeheven. Of dat al voor het WK in augustus in Londen het geval kan zijn, werd door Andersen in het midden gelaten.

STER Reclame