ANP

Inlichtingendienst AIVD heeft in 2009 en 2010 de Israëlische contacten van PVV-leider Geert Wilders onderzocht. Dat meldt de Volkskrant op basis van een eigen onderzoek naar de beveiliging van Wilders. Volgens de krant bestonden bij de AIVD vragen over Wilders' loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.

Het onderzoek van de inlichtingendienst is volgens de krant opmerkelijk, omdat de dienst terughoudend is met het onderzoeken van zittende politici. De AIVD doet zelden dit soort onderzoek om het risico te vermijden dat de dienst wordt ingezet door de regering om politici te onderzoeken. 

Oud-leidinggevenden van de veiligheidsdiensten noemen onderzoek naar politici een "absolute no-go". Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil inhoudelijk geen commentaar geven op het artikel in de Volkskrant. "We praten nooit over wat de AIVD onderzoekt of weet". Wel benadrukt hij dat de dienst niet wordt ingezet voor "partijpolitieke doeleinden".

PVV-leider Wilders reageerde vanmorgen via Twitter met een 'boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite'. Op een foto staat de tekst: "Mensen die me willen stoppen zullen me eerst moeten vermoorden." Exact dezelfde woorden sprak hij vorige week in de rechtszaak tegen hem.

Geen reactie

Het zou onduidelijk zijn of toenmalig minister Ter Horst op de hoogte was van het onderzoek naar Wilders. Zowel de AIVD als verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman weigert in te gaan op het stuk in de krant. Ook Wilders is er inhoudelijk nog niet op ingegaan.

Tot 2010 had Wilders nauwe banden met invloedrijke Israëliërs. Ook ging hij geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur in Nederland. Bronnen in de Joodse gemeenschap vertellen de krant dat deze contacten nu zijn bekoeld.

Gidi Markuszower

In 2010 trok PVV'er Gidi Markuszower zich terug als kandidaat voor de Tweede Kamer, nadat de AIVD had geconstateerd dat hij een "risico voor de integriteit van Nederland" was, vanwege contacten met een buitenlandse veiligheidsdienst. Volgens de Volkskrant kan het niet anders dan dat dit de Israëlische geheime dienst Mossad betrof.

Markuszower was behalve bij de PVV ook betrokken bij de Joodse organisatie Likoed Nederland en was aanwezig bij de viering van het zestigjarige bestaan van Israël in Amsterdam. Als kandidaat-Kamerlid kwam hij in opspraak vanwege een pleidooi om kritische Joden uit de Joodse gemeenschap te verbannen. Inmiddels zit hij overigens namens in de PVV in de Eerste Kamer.

STER reclame