Andrew Sachs samen met John Cleese in Fawlty Towers ANP

De in Duitsland geboren Britse acteur Andrew Sachs, beroemd van zijn rol als Manuel in Fawlty Towers, is op 86-jarige leeftijd overleden. Sachs speelde in die BBC-serie een ober uit Barcelona die nauwelijks Engels sprak. 

In Fawlty Towers was Sachs een van de tegenspelers van John Cleese, die de eigenaar van het hotel speelde. Manuel was aangenomen omdat hij goedkoop was en de ambitie toonde om Engels te leren, "I learn English from a book".

Ober Manuel ' I know nothing' uit Fawlty Towers overleden

Cleese zei later dat hij de rol van Manuel had bedacht, omdat destijds in Londen veel obers uit het buitenland werkten. Hij wilde met het karakter zo veel mogelijk verwarring creëren. 

Dat gebeurde ook geregeld. Vaak werd Sachs in de serie geslagen, waardoor hij ook enkele keren gewond raakte. Zo vertelde hij later dat hij per ongeluk eens met een echte pan werd geslagen. In 2014 vertelde hij in een interview met de BBC dat hij het nooit erg heeft gevonden dat Cleese hem zo vaak sloeg.

Van Fawlty Towers werden twee seizoenen gemaakt: in 1975 en 1979. In Nederland werden de afleveringen uitgezonden door de KRO, aanvankelijk onder de titel Hotel op Stelten

Sachs speelde ook nog in tientallen andere series. In 2012 werd dementie bij hem vastgesteld. Hij overleed in een ziekenhuis in Londen.

STER reclame