Hollande stelt zich niet herkiesbaar als Franse president

Aangepast
François Hollande AFP

De Franse president François Hollande (62) zal zich niet herkiesbaar stellen. Dit heeft hij vanavond gezegd in een rechtstreekse televisietoespraak vanuit het Elysée-paleis.

De bij de Fransen uiterst impopulaire socialist Hollande, die geëmotioneerd leek, zei "in het belang van het land" niet mee te zullen doen aan de verkiezingen van volgend jaar, die eind april beginnen.

Voor commentatoren komt de aankondiging als een verrassing. Het is nog onduidelijk wie dan de kandidaat wordt namens de socialistische partij. Premier Manuel Valls liet deze week weten klaar te zijn voor de strijd. "Ik kan een versplintering op links niet accepteren", zei Hollande.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik heb besloten dat ik geen kandidaat zal zijn'

De socialistische kandidaat, die in januari door de partij wordt gekozen, zal het onder meer moeten opnemen tegen Marine Le Pen van het Front National en tegen de conservatief François Fillon.

Weinig geliefd

Hollande bewaarde zijn aankondiging tot het allerlaatst. Tijdens zijn minutenlange speech stond hij uitgebreid stil bij zaken die hij voor elkaar heeft gekregen, en de grote gebeurtenissen die zich voordeden tijdens zijn presidentschap, dat begon in het voorjaar van 2012. Hij noemde onder meer de aanslagen van vorig jaar en het in Parijs gesloten klimaatakkoord. 

Over de reden voor zijn beslissing wordt in Frankrijk intussen druk gespeculeerd, maar zijn impopulariteit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. 

In de afgelopen decennia was er geen president die zo weinig geliefd was als Hollande. Slechts 15 procent van de Fransen is tevreden over de socialist. Het is voor het eerst sinds 1958, toen de zogenoemde Vijfde Republiek werd ingevoerd onder Charles de Gaulle, dat een zittende president zich niet kandidaat stelt voor een tweede termijn.

STER Reclame