ANP
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie geeft groen licht voor Duitse tol

De Europese Commissie is het na jaren van onenigheid eens geworden met de Duitse regering over tolheffing op de Autobahn. De Duitse minister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) hebben hierover in Brussel afspraken gemaakt.

Nederland en Oostenrijk gaan samen naar de Europese rechter als Duitsland zijn tolplannen daadwerkelijk in de praktijk brengt, heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in Brussel afgesproken met haar Oostenrijkse collega Jörg Leichtfried.

Ook België en Denemarken overwegen juridische stappen, zei Schultz tegen het ANP na een vergadering van de Europese verkeersministers.

"Discriminatie"

Kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers worden net als in de oorspronkelijke plannen gecompenseerd voor de tol via een verlaging van de wegenbelasting. Nu is Bulc akkoord gegaan met regeling waarbij die korting hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

Schultz vindt de tolheffing nog steeds discriminatie. ”Die zorgen kunnen alleen worden weggenomen door de tol niet in te voeren."

Duitsland verwacht dat het compromis met Brussel de verwachte opbrengst van de tolheffing niet noemenswaardig zal beïnvloeden. Jaarlijks moet de 'Maut' onder de streep zo'n 500 miljoen euro opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl