Botnet met 500.000 computers offline gehaald

AFP

Europol, de FBI en verschillende Europese politie-eenheden hebben een enorm botnet offline gehaald. Het netwerk, Avalanche geheten, bestond uit 500.000 geïnfecteerde computers en werd een tijd vanuit Nederland aangestuurd. Computercriminelen gebruikten het netwerk om meer dan twintig soorten malafide software te verspreiden. Via het botnet werden bankrekeningen geplunderd.

De Duitse politie begon vier jaar geleden met een onderzoek naar het netwerk nadat een groot aantal computers in Duitsland was geïnfecteerd. Rechercheurs ontdekten dat de kwaadaardige computerprogramma's vanuit servers in Nederland opdrachten kregen. Gisteren zijn die servers door de Nederlandse politie offline gezet. 

Geldezels

Het botnet heeft in 180 landen slachtoffers gemaakt. Wat de exacte schade is weet Europol niet, maar alleen al in Duitsland ging het om 6 miljoen euro.  

Vijf mensen zijn aangehouden vanwege het botnet. De Nederlandse politie doet nog onderzoek naar Nederlandse verdachten en naar 'geldezels', mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen die op die rekeningen geld kunnen ontvangen en versturen.