ANP

Niet alleen de rijvaardigheidstrainingen, maar ook andere cursussen komen in de verdrukking bij de politie. Er zijn niet genoeg docenten of politiemensen hebben het te druk met dagelijkse werkzaamheden en komen er niet aan toe.

De schietcursus wordt bijvoorbeeld geregeld overgeslagen, net als de training voor geweldtechnieken bij arrestaties.

"Het gaat bij heel veel trainingen en opleidingen binnen de politie mis", zegt Albert Sprenger van de Nederlandse Politie Bond. "Wij hebben daar wel vaker over geklaagd. Maar de aantallen die nu niet worden gehaald, zijn wel heel erg hoog."

Het gebrek aan training leidt volgens Sprenger tot onzekerheid bij de politiemensen.

Schiettoets

De Nationale Politie erkent dat het nog niet lukt om alle agenten extra schiettraining aan te bieden, maar benadrukt dat geen enkele agent de straat op gaat zonder zijn schiettoets te hebben gehaald.

"Het blijkt moeilijker dan gedacht om op dit moment iedereen 42 in plaats van 32 uur schiettraining aan te bieden", zegt een woordvoerder. "We hebben de bezetting nog niet op orde. Voor agenten is het niet verplicht om de volle 42 uur te trainen. De een traint meer, de ander minder. Het gaat erom of een agent de schiettoets haalt. Die toets is recent verzwaard en moet door iedere agent gehaald worden. Niemand loopt onbevoegd op straat."   

Dit is voor ons niet aanvaardbaar.

Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP

Politievakbond ACP heeft overleg gehad met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie over de problemen, omdat rijvaardigheid, schietvaardigheid en het gebruik van geweld drie belangrijke vaardigheden zijn van politieagenten.

"Los van het feit dat de politie verplicht is om die trainingen te geven, gaat het ons om de rechtszekerheid van politiemensen", zegt voorzitter Van de Kamp. "Zij komen onder druk. Zij moeten voor de rechter verschijnen. Zij worden erop aangesproken als ze niet genoeg trainingen hebben gehad om aan de eisen te voldoen. Dat is voor ons niet aanvaardbaar."

STER reclame