Ondanks 'liefdesverdriet' denkt Ter Mors alleen maar aan winnen

Twee weken geleden zei Jorien ter Mors het shorttrack definitief vaarwel. Ze is nu fulltime langebaanschaatsster. En in die hoedanigheid rijdt ze dit weekend de wereldbekerwedstrijden in Astana, maar wel met 'liefdesverdriet'.

Ondanks 'liefdesverdriet' denkt Ter Mors alleen maar aan winnen

"Het afscheid van het shorttrack speelt nog wel in mijn hoofd. Het heeft gewoon tijd nodig om het een plekje te geven, maar ik rij hier wel ontspannen rond", laat Ter Mors weten.

Voelt ze - nu ze voor het schaatsen heeft gekozen - zich verplicht om goede resultaten te halen? "Zo bekijk ik het niet. Ik geniet gewoon van het schaatsen."

Geen topveld in Astana

Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Ireen Wüst, Kjeld Nuis. Zomaar wat namen van schaatsers die Astana links laten liggen. Hun focus ligt op de wereldbekerwedstrijden volgende week in het vernieuwde Thialf.

Ter Mors is er dus wel bij en rijdt zelfs drie afstanden: de 500, 1.000 en 1.500 meter. Op de laatste twee afstanden is goud halen het devies. "Winnen is wel de bedoeling, ja."

Op de 500 meter is Ter Mors nog niet snel genoeg en dat heeft vooral met haar start te maken. "Die moet beter, dat blijft mijn moeilijkste punt. Ik moet een hoger ritme krijgen. Bij de 1.000 en 1.500 meter weet ik: mijn rondje en snelheid zijn goed, daar kan ik op terugvallen."

De olympisch kampioene op de 1.500 meter neemt afscheid met duidelijke taal. "Ik sta altijd aan de start om te winnen, mede daarom ben ik de liefde voor het shorttrack kwijtgeraakt. Ergens had ik niet meer het idee dat ik daar zomaar iets kon winnen. En ik doe nooit mee om tweede of derde te worden."