RVD
NOS NieuwsAangepast

Miss Montreal, Davy Klaassen en kampioen stratenmaken lunchen met koning

Koning Willem-Alexander heeft op Paleis Noordeinde weer zijn halfjaarlijkse Uitblinkerslunch gehouden. Samen met koningin Máxima ontving hij 27 genodigden die de afgelopen tijd een prijs of andere onderscheiding hebben ontvangen.

Onder de gasten (.pdf) waren zangeressen Jenny Arean en Miss Montreal, Ajax-voetballer Davy Klaassen en schrijfster Esther Verhoef. Ook minder bekende Nederlanders waren uitgenodigd, zoals de kampioenen stratenmaken, de secretaresse van het jaar en de eigenaar van de beste bed and breakfast.

Stratenmakers Jordi en Marco ten Brinke, broers uit Hippolytushoef, hadden geen pak aangetrokken voor de bijeenkomst. "Er is geen dresscode en ik heb een hekel aan pakken", zei Jordi vooraf tegen regionale omroep NH. Marco gebruikte de ontmoeting met de koning ook om een handtekening van Klaassen te bemachtigen.

Rotcadeaus

Meerdere gasten waren geëerd met een internationale prijs. Zo was choreograaf Hans van Manen uitgenodigd omdat hij een Franse oeuvreprijs heeft gewonnen en won goochelaar Peter Eggink de prestigieuze Merlin Award.

Jan Rot meldde op Twitter dat hij een tas met "Rotcadeaus" had meegebracht voor de koning, zoals zijn hertaling van het Wilhelmus.

Willem-Alexander begon de traditie in 2006 als kroonprins en zette hem na zijn inhuldiging voort. Met de lunch wil het koningspaar "hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl