Cristiano Ronaldo
NOS VoetbalAangepast

Ronaldo in het nauw door belastingonthullingen

In navolging van Lionel Messi lijkt ook Cristiano Ronaldo zijn belastingzaken niet op de gangbare manier te regelen. De Spaanse digitale krant El Confidencial, gespecialiseerd in economie, financiën en politiek, meldt op basis van documenten van Football Leaks dat de Portugees de belasting van meerdere grote sponsorcontracten in Ierland betaalt.

Volgens de documenten gebruikt Ronaldo het Ierse bedrijf Multisports and Image Management (MIM) voor het exploiteren van zijn portretrechten. Zo zijn onder meer deals met Nike, Unilever, Konami (van voetbalgame Pro Evolution Soccer), Kentucky Fried Chicken en Toyota Thailand via Ierland gelopen.

De belasting voor bedrijven is in Ierland met 12,5 procent beduidend lager dan in Spanje, waar Ronaldo voor deze contracten volgens El Confidencial 43,5 procent kwijt zou zijn. Een constructie om de belasting te ontwijken, zoals Ronaldo lijkt te doen, is overigens niet per definitie illegaal. Belastingontduiking is dat wel.

Illustere voorgangers

Ronaldo zou niet de eerste topvoetballer zijn die in in het nauw wordt gedreven door de Spaanse belastingdienst. Zo kreeg Lionel Messi een celstraf en een boete, moet Neymar mogelijk voor de rechter verschijnen en hangt Samuel Eto'o een gevangenisstraf van 10,5 jaar boven het hoofd.

Een woordvoerder van Ronaldo laat aan El Confidencial het volgende weten: "Ronaldo is zich bewust van al zijn fiscale verplichtingen in alle landen waar hij heeft gewoond. De Spaanse belastingdienst mag dat verifiëren. Alle rechten worden beheerd op basis van de huidige wetgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl