AP / Hollandse Hoogte

De 24-jarige Anas al-Basha stond in Oost-Aleppo bekend als de clown. Zijn missie was om kinderen die door de oorlog zijn getraumatiseerd te laten lachen en te helpen. Deze week kwam hij om tijdens een luchtaanval op het belegerde deel van de stad, meldt persbureau AP.

Het nieuws komt tegelijk met de noodkreet van de VN-Veiligheidsraad dat Syriërs in Oost-Aleppo het niet lang meer vol kunnen houden. "Beide partijen moeten de burgers beschermen voordat de stad verandert in een groot kerkhof", zei VN-hulpcoördinator Stephen O'Brien gisteravond tijdens een zitting in New York.

De dood van maatschappelijk werker al-Basha lijkt symbolisch voor de toenemende druk op inwoners van de belegerde gebieden. Samen met de leden van hulpcentrum Space for Hope zette de jonge Syriër zich in voor kinderen die een of beide ouders verloren in de burgeroorlog.

AP / Hollandse Hoogte

Het buurtcentrum biedt psychologische hulp aan ruim 300 kinderen uit de buurt. De dood van Al-Basha komt hard aan bij zowel de kinderen en de 34 hulpverleners van het centrum. "Met zijn sketches brak hij de muren tussen de kinderen", zegt leidinggevende Samar Hijzi. 

'We hebben alles hier'

Door de constante dreiging van bombardementen, is buitenspelen levensgevaarlijk. Het centrum biedt een relatief veilige, ondergrondse speelplek voor kinderen. Ze kunnen er lezen, knutselen en internetten. "We hebben alles hier en er zijn geen bommen of vliegtuigen", zei een jongetje eerder tegen een verslaggever van The Arab Weekly.

Hij is een van de 100.000 kinderen in Oost-Aleppo die gebukt gaan onder de ruim vijf jaar durende burgeroorlog. Volgens de VN leven in heel Syrië een half miljoen kinderen in belegerde gebieden. Twee keer zoveel als een jaar geleden, zegt Unicef.

De 10-jarige Abdulaziz speelt onder de grond in het oosten van Aleppo. Unicef/Alshami

Het openbare leven verplaatst zich noodgedwongen ondergronds. Een groeiende groep kinderen in Aleppo gaat naar school in een netwerk van kelders en tunnels. Er zijn talloze sociale buurtprojecten voor bewoners van het oosten van de stad.

Bij buurtcentrum Space for Hope draaide het vooral om lol voor de kinderen. Clown al-Basha besefte hoe belangrijk dat is. Maar voorlopig zijn de activiteiten bij het centrum stilgelegd. Met het aanhoudende offensief van het regeringsleger vindt de organisatie het te gevaarlijk geworden.

'Uitgeput'

Volgens AP zijn sinds het weekend elke dag tientallen burgerdoden gevallen door luchtaanvallen. De 24-jarige al-Basha was een van de slachtoffers. Hij werd dinsdag getroffen tijdens een raketaanval, vermoedelijk door het leger van Assad of zijn bondgenoten uit Rusland. Pas later kwamen de eerste berichten binnen over al-Basha's dood.

Het is onduidelijk hoe lang het buurtcentrum dicht blijft. De maatschappelijke werkers voelen de last op hun schouders steeds zwaarder worden. "We zijn uitgeput", zegt Hijzi. "We moeten de kracht hervinden om psychologische hulp te blijven geven en door te gaan met ons werk."

STER reclame