AFP
NOS Nieuws

Ook Colombiaans parlement akkoord met vredesverdrag FARC

Nadat de Colombiaanse senaat gisteren akkoord was gegaan met het vredesverdrag tussen de regering en rebellenbeweging FARC, heeft nu ook het parlement voor het verdrag gestemd. Het vredesverdrag is nu officieel ingegaan.

Een eerdere versie van het verdrag kon niet worden aangenomen, omdat het bij een referendum werd weggestemd. Tegenstanders, onder wie senator en oud-president Uribe, vonden dat er te veel concessies aan de FARC waren gedaan.

Uribe en zijn partij vinden de gemaakte aanpassingen onvoldoende. Zijn partijgenoten liepen bij de stemming in het parlement weg. De andere partijen stemden allemaal voor.

Geen nieuw referendum

Tegenstanders zijn niet tevreden over de wijze waarop het verdrag nu is aangenomen. Zij wilden een nieuw referendum over de aangepaste versie.

Volgens het verdrag moet de FARC nu de wapens neerleggen en heeft de beweging zes maanden de tijd om een politieke partij te vormen.

Nobelprijs

De FARC en de regering hebben de afgelopen vier jaar op Cuba onderhandeld over het verdrag. President Santos kreeg in oktober de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om een einde te maken aan het conflict in zijn land.

De rebellenbeweging en de Colombiaanse regering waren de afgelopen 50 jaar verwikkeld in een burgeroorlog die aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl