NOS NieuwsAangepast

Blaaskankeroperaties in minder ziekenhuizen

Door redacteur gezondheid Rinke van den Brink

Zorgverzekeraar CZ contracteert niet langer ziekenhuizen die minder dan tien blaaskankeroperaties per jaar doen. Het gaat in totaal om zestien ziekenhuizen.

Als ziekenhuizen de operatie jaarlijks meer dan tien keer doen is de overlevingskans na vijf jaar vijf keer zo hoog en treden er vijf keer minder complicaties op. Ook is er dan minder vaak een tweede operatie nodig, omdat de eerste niet goed is gegaan.

"Die ziekenhuizen die het minder dan tien keer per jaar doen contracteren we gewoon niet meer", zegt directievoorzitter Wim van der Meeren van CZ. "Daarover zijn we nu in intensief overleg met de vereniging van urologen en de patiëntenvereniging. We hebben geleerd van de vorige keer."

Korte termijn

Vorig najaar ontstond veel commotie toen CZ besloot een aantal ziekenhuizen niet meer te contracteren voor borstkankeroperaties, omdat ze volgens CZ te weinig van deze operaties uitvoerden.

Wat CZ betreft stoppen de zestien ziekenhuizen op korte termijn met blaaskankeroperaties, ook al zijn de contracten voor het lopende jaar al getekend.

Van der Meeren deed zijn uitspraken op de Dag van de Zorgverzekeraars in het Kurhaus in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl