Met het initiatief 'We gaan ze halen' verzamelden ruim vierhonderd auto's zich vandaag in Den Haag voor een optocht. De demonstranten vroegen aandacht voor de belofte om binnen twee jaar 4000 vluchtelingen uit Griekenland op te nemen in Nederland. Een belofte waar Nederland zich niet aan heeft gehouden. 

'We gaan de vluchtelingen zelf wel halen'

In de afgelopen twee jaar is namelijk 16 procent van het beloofde aantal vluchtelingen in Nederland opgenomen. De demonstranten bieden zich nu aan als 'Hofchauffeurs van het Koninkrijk der Nederlanden', met de boodschap: "Beloofd is beloofd, zullen we dan maar?" Worden de vluchtelingen niet naar Nederland gehaald, dan zijn zij - symbolisch - bereid om naar Griekenland rijden. 

"Het is de vraag of je zomaar de Europese grenzen zou kunnen passeren", zegt een van de demonstranten. "Daarom is het meer actievoeren wat mij betreft en Rutte herinneren aan zijn belofte." 

De optocht startte bij het stadion van ADO Den Haag en eindigde op het Binnenhof. Daar leverden alle chauffeurs hun kentekenplaten in, die uitgestald werden op het Plein. Vertegenwoordigers van de Tweede Kamer namen die vervolgens in ontvangst. 

Sommige demonstranten zeggen dat ze daadwerkelijk bereid zijn om naar Griekenland te rijden. "Ik zie geen argument om niet te gaan", zegt een betoger. "We hebben wel een praktisch probleem om op te lossen: we kunnen rijden wat we willen, maar de vluchtelingen komen de grens nu niet over."

De kentekenplaten werden voor het Ministerie van Justitie afgeleverd Maino Remmers / NOS

Volgens initiatiefnemer Alfard Menninga blijft de regering smoesjes verzinnen om de belofte niet na te komen. "En dat terwijl ons asielsysteem overduidelijk overcapaciteit heeft en Griekenland het tempo noodgedwongen terugschroeft omdat haar Europese bondgenoten niet leveren."

STER reclame