Het Europees Octrooibureau in Rijswijk
NOS Nieuws

Van Dam: sociale situatie Europees Octrooibureau moet beter

Staatssecretaris Van Dam wil dat het Europees Octrooibureau (EOB) concrete stappen zet om de sociale situatie te verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat een studie van het bureau PWC daarvoor concrete aanknopingspunten bevat.

Het bureau heeft vestigingen in diverse steden in Europa, onder meer in Rijswijk. Bij het instituut heerst al lang onrust over de werkomstandigheden en over de sociale situatie. Personeel van het bureau in Rijswijk is al een paar keer de straat op gegaan, ook vorige week nog. Ook de Tweede Kamer en het kabinet spraken hun zorgen uit.

Gebrek aan vertrouwen

Het EOB heeft mede op aandringen van het kabinet onderzoek laten doen. PWC zegt daarin onder meer dat er al belangrijke hervormingen tot stand zijn gekomen, die voor een deel succesvol zijn. Genoemd worden bijvoorbeeld een forse daling van het ziekteverzuim en de introductie van parttime en thuiswerken.

Maar de onderzoekers zijn op diverse onderdelen ook kritisch. Zo zetten ze vraagtekens bij de hervormingen op het gebied van de medezeggenschap en bij de uitvoering van het stakingsrecht. Verder signaleren ze een "wij-zij-cultuur en gebrek aan wederzijds vertrouwen tussen management en personeel".

Vinger op zere plek

Volgens Van Dam legt het rapport de vinger op de zere plek. De staatssecretaris maakt zich onder meer zorgen over het interne gebrek aan vertrouwen en zal de president van het bureau daarop blijven aanspreken.

Bij het EOB zijn al een paar keer vakbondsleden ontslagen, ook kort geleden nog. Van Dam schrijft dat hij zich niet over dat laatste specifieke geval kan uitspreken, maar hij vindt het "geen gezonde voedingsbodem voor het herstel van de sociale verhoudingen".

Onlangs werden de resultaten van het PWC-onderzoek aan 350 mensen gepresenteerd die bij het EOB zijn betrokken. Van Dam noemt het illustratief dat de grootste vakbond niet voor die bijeenkomst was uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl