Wang Hui, vorig jaar op de tribune bij een thuiswedstrijd van ADO Den Haag ANP

Wang Hui, de Chinese grootaandeelhouder van ADO Den Haag, weet officieel nog niets van de dagvaarding die hij gisteren van de Haagse club aan zijn broek kreeg. "Nee, ik heb nog steeds geen idee wat er nu allemaal aan de hand is. Ze hebben het me nog niet verteld", reageert Wang vanuit Peking tegenover de NOS.

ADO stapt naar de rechter omdat Wang niet aan zijn financiële verplichtingen zou voldoen. Tijdens de ingelaste aandeelhoudersvergadering van gisteren werd de dagvaarding overhandigd aan vertegenwoordigers van United Vansen, het bedrijf van Wang. Maar die informatie heeft Peking blijkbaar nog niet bereikt.

Sterker nog: Wang zegt ook niet door ADO te zijn ingelicht over een nieuw tekort: "We hebben al 6 of 7 miljoen euro in de club gestopt. De laatste keer dat ik bij een vergadering was, hebben ze niets over dit geldprobleem gezegd."

'Anderhalf miljoen is zoek'

De Chinese grootaandeelhouder wijst erop dat er veel financiële problemen met ADO zijn. "We hebben gevraagd om het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld de vernieuwing van faciliteiten en het stadion. We willen dat het geld in de club wordt gestoken. Maar daar gebruikt ADO het geld niet voor. Voor zover ik kan zien is er 1 à 1,5 miljoen euro aan investeringen waarvan ik niet weet waar het gebleven is."

De financiële situatie bij ADO is al geruime tijd penibel. De club gaat bij de KNVB extra tijd vragen om de begroting op orde te krijgen. De club had de cijfers op 1 november in moeten dienen, maar kreeg vanwege de problemen met Wang een maand uitstel. ADO heeft opnieuw om extra tijd gevraagd om aan de benodigde financiële middelen te komen. De licentiecommissie van de KNVB heeft nog niet gereageerd op het nieuwe verzoek.

De supporters van ADO Den Haag klagen al langer over grootaandeelhouder Wang Pro Shots

Tijdens de vergadering van dinsdag werd door de delegatie van United Vansen ook de rechtsgeldigheid betwist van de benoeming van twee leden van de raad van commissarissen, Kees Jansma en Martin Toet. De Chinezen kondigden verder aan twee nieuwe directeuren en twee nieuwe commissarissen te benoemen.

"Er is nu maar één directeur en dat is niet volgens de regels", stelt Wang. "Er moeten er minstens twee of drie zijn. Daarom wil ik mensen toevoegen met meer zakelijke mogelijkheden."

Volgens de Haagse wethouder Tom de Bruijn zijn de benoemingen echter in strijd met de statuten. Het college van B&W overweegt daarom ook naar de rechter te stappen.

STER reclame