Een Turkse tank rukt op naar zijn bestemming in Syrië AFP

Rusland wil opheldering van Turkije over uitspraken van president Erdogan. Die zei gisteren dat de Turkse troepen die aanwezig zijn in Syrië uit zijn op de val van president Assad. Moskou, de belangrijkste bondgenoot van Assad, is verrast. 

"Het is nogal een verklaring", zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Die verschilt nogal van eerdere uitspraken en van hoe wij de situatie zien. We hopen dat onze Turkse partners hierover duidelijkheid kunnen geven."

In augustus stuurde Turkije tanks, gevechtsvliegtuigen en speciale troepen de grens met Syrië over, volgens Erdogan uit ergernis over het zwakke internationale optreden in dat land. "We zijn daar om recht te doen. We zijn daar om het regime van de wrede Assad te beëindigen, die terreur uitoefent", zei Erdogan gisteren.

Ontheemden

In Syrië zelf zijn naar het zich laat aanzien weer tientallen mensen omgekomen in het oosten van de zwaar belegerde stad Aleppo. In een opvangtehuis voor ontheemden zijn 21 mensen gedood bij een artillerie-aanval, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een actiegroep die opereert vanuit Groot-Brittannië.

Plaatselijke activisten stellen dat er 45 mensen zijn omgekomen en dat regeringstroepen achter de aanval zitten. Het Observatorium voor de Mensenrechten schat dat de laatste dagen 50.000 inwoners van Oost-Aleppo uit hun huis zijn gevlucht. Ze hebben hun toevlucht gezocht in gebieden die in handen zijn van de regering of van Koerdische strijders. Het oosten van Aleppo is nog grotendeels in handen van rebellen. Het Rode Kruis denkt dat zo'n 20.000 mensen hun huis hebben verlaten.

In Oost-Aleppo wonen ongeveer 250.000 mensen.

STER reclame