EPA

Bondskanselier Merkel wil de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU op een laag pitje zetten. Duitse media meldden vanochtend dat ze de onderhandelingen wil bevriezen. Daarvan is volgens Merkels woordvoerder geen sprake, maar ze wil ook geen "nieuwe hoofdstukken openen".

De regeringswoordvoerder zei op een persconferentie dat het aansnijden van nieuwe onderwerpen onder de huidige omstandigheden ondenkbaar is. Volgens hem is dat in lijn met het regeringsbeleid.

Merkel zou gisteren in de fractievergadering van de CDU over de kwestie hebben gesproken, naar aanleiding van de oproep van het Europees Parlement om de toetredingsonderhandelingen met Turkije op te schorten. Het parlement protesteert daarmee tegen de zuiveringsacties van de regering-Erdogan na de mislukte staatsgreep in juli.

'Streep trekken'

Een prominent Bondsdaglid van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, zei op de Duitse televisie dat de onderhandelingen al tijden niets meer voorstellen. "Gezien de recente ontwikkelingen in Turkije, en de omgang met critici en journalisten, is het de hoogste tijd dat we een streep trekken en de onderhandelingen voorlopig bevriezen." De EU, Duitsland en Turkije hebben wel een wederzijds belang bij een goede verstandhouding, benadrukte CSU-lid Mayer.

De Turkse president Erdogan zei na de oproep van het Europees Parlement dat een einde van de toetredingsonderhandelingen ook het einde betekent van de vluchtelingendeal met de EU. "Als dit zo doorgaat, worden de grenzen geopend", zei hij.

STER reclame