EPA
NOS NieuwsAangepast

'Brussel wil miljarden voor Europese wapens'

De Europese Commissie wil jaarlijks miljarden euro's uitgeven aan de ontwikkeling van wapens om de veiligheid te garanderen. Dat maakt de Commissie volgens de Volkskrant bekend bij de presentatie van het Europese Defensiefonds, later vandaag.

De krant schrijft dat op basis van nog geheime stukken van de Commissie. Betrokkenen zouden de bedragen hebben bevestigd. De nieuwssite Politico meldt dat een "boost" van de Europese defensie een topprioriteit is voor volgend jaar.

Volgens de Volkskrant wil de Commissie jaarlijks 5 miljard euro besteden aan de productie van Europese drones en andere wapens. Vanaf 2021 zou nog eens 500 miljoen per jaar nodig zijn voor onderzoek naar nieuwe militaire technologieën.

Trump

Commissievoorzitter Juncker had in september al gezegd dat Europa nauwer moet samenwerken op defensiegebied. De verkiezingswinst van Donald Trump sterkt hem in het idee dat de EU voortaan een sterkere defensie nodig heeft en niet langer kan meeliften op de militaire kracht van de VS. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zijn voor meer samenwerking.

Het plan betekent niet dat Brussel nu zelf wapens gaat fabriceren, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Een bestaand investeringsfonds wordt verruimd, zodat ook gezamenlijke defensieprojecten daaruit geld kunnen lenen. Als Nederland en België samen een helikopter willen bouwen, is dat een Europees project en kunnen ze bij het fonds aankloppen voor subsidie."

Volgens Noorlander is het basisidee achter het plan dat de 28 EU-lidstaten zich op eigen houtje moeten kunnen verdedigen, eventueel ook zonder de steun van NAVO-leden als de VS. "Daarom zijn in Brussel steeds uitgebreidere defensieplannen in de maak."

'Geen Europees leger'

Het dagelijks bestuur van Europa benadrukt in de Volkskrant dat de bedragen relatief klein zijn vergeleken met de defensie-uitgaven van de lidstaten. Die gaven vorig jaar zo'n 200 miljard euro uit aan militaire doelen. Ook zouden de plannen geen voorbode zijn van een Europees leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl