'Hamilton en Rosberg gaan achter hetzelfde meisje aan'

tijd van publicatie Aangepast
EPA

Kan Max Verstappen wereldkampioen worden? Dat is de meest gestelde vraag voor het Formule 1-seizoen van 2017. Maar er is nog een prangende vraag: gaan Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar de tent uitvechten bij Mercedes?

Zondag greep Rosberg in Abu Dhabi zijn eerste titel,Β maar ploeggenoot Hamilton, die al drie keer wereldkampioen werd, maakte het hem in de slotfase lastig door vanuit de koppositie het tempo te vertragen. Sebastian Vettel en Max Verstappen kregen Rosberg daardoor weer in het vizier. Als zij de Duitser voorbij waren gegaan, had Hamilton nog kampioen kunnen worden.

β€œ

De botsing tussen het teambelang en de ambities van de coureurs. Ik ken zo snel geen andere sport waarin dit zo duidelijk naar voren komt.

NOS-commentator Louis Dekker

De Brit bracht daarmee de grandprixzege van Mercedes in gevaar, want hij had zelf ook ingehaald kunnen worden. Stalorders om meer gas te geven, liet hij links liggen. Hamilton ging bewust voor eigen succes. Dat belooft wat voor volgend seizoen nu Rosberg met een wereldtitel uit de schaduw van zijn teamgenoot is gestapt.

Achter hetzelfde meisje aan

"Het waren vroeger boezemvrienden, maar daar is geen ruimte meer voor als je allebei de wereldtitel najaagt", zegt NOS-commentator Louis Dekker. "Het is net zoiets als twee vrienden die achter hetzelfde meisje aanzitten. Zoiets wil je niet delen."

Dekker benadrukt dat er wel wederzijds respect is tussen Hamilton en Rosberg. "Het is niet zoals vroeger bij Nelson Piquet en Nigel Mansell bij Williams. Of nog erger: Ayrton Senna en Alain Prost bij McLaren. Zoek de beelden maar op van de GP van Japan uit 1989."

"We hebben dit seizoen een klein voorproefje van volgend seizoen gezien bij de GP van Barcelona", gaat Dekker verder. "Daar reden Hamilton en Rosberg elkaar van de baan af. Dat kwam ons Nederlanders goed uit, want daardoor kon Verstappen winnen."

Wie van de twee gaat voor de meeste problemen zorgen: Rosberg of Hamilton? Dekker: "Ik denk Hamilton. Hij rijdt toch wat agressiever en impulsiever. Bovendien heeft hij wat recht te zetten. Rosberg heeft zijn doel bereikt en het zou kunnen dat hij wat minder scherp is."

Vooralsnog vieren ze bij Mercedes nog volop de wereldtitel van Rosberg, maar ook binnen het team is duidelijk dat ze hun coureurs volgend jaar goed in de gaten moeten houden.Β Β "Anarchie in het team werkt niet. De actie van Lewis in Abu Dhabi mag geen precedent worden", aldus teambaas Toto Wolff.

Tijdens de race raakte Rosberg licht in paniek, maar na afloop kon hij zich wel verplaatsen in zijn teamgenoot. "Het is gebeurd, het is iets uit het verleden. Ik vind het prima."

Hamilton begrijpt alle ophef niet. "Ik snap niet waarom de teamleiding zich bemoeide met de race. Het ging om de wereldtitel; het ging tussen Nico en mij. Ik lag aan de leiding, dus ik bepaal het tempo."

Nico Rosberg viert feest met zijn auto getty

Al pratend over dit onderwerp krijgt Dekker meer en meer zin in het volgende seizoen. "Dit vind ik het mooiste aan de Formule 1: de botsing tussen het teambelang en de ambities van de coureurs. Ik ken zo snel geen enkele andere sport waarin dit zo duidelijk naar voren komt."

"Bij Red Bull gaat het ook gebeuren met Verstappen en Daniel Ricciardo. Zij willen ook allebei wereldkampioen worden. Het merendeel van het prijzengeld van een grand prix gaat naar de teams, voor hen is een grandprixzege dus het belangrijkst. Dat kan onhoudbare situaties opleveren."

STER Reclame