ANP

Huisartsen beklagen zich over de 'protocolziekte' bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bij de medische tuchtcolleges. In de Volkskrant zegt de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen dat regels bij onderzoeken en tuchtzaken leidend zijn, met slechtere zorg als gevolg.

"Het creëert huisartsen die het verstand laten varen en de protocollen laten zegevieren", stelt VPH-voorzitter Wouter van den Berg in de krant. Volgens hem lijdt Nederland aan 'protocolitis'.

De Volkskrant laat ook twee onderzoekers aan het woord die stellen dat de praktijk vaak niet in regels is te vangen. Uit hun kwalitatieve onderzoek blijkt dat artsen aan het sterfbed van hun patiënten geregeld protocollen doorbreken, omdat ze boven alles goede zorg wilden verlenen. Volgens hen moeten we af van het beeld van de huisarts "als rationele sorteermachine".

Huisarts Tromp

De VPH en de grotere Landelijke Huisartsen Vereniging herkennen zich volgens de Volkskrant in het beeld van de onderzoekers. Ze verschillen wel van mening over de vraag of huisartsen terughoudender zijn geworden in het doorbreken van protocollen na de zelfmoord van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Die werd door de inspectie op non-actief gezet nadat hij een terminale patiënt een overdosis morfine had gegeven. De VPH zegt dat huisartsen steeds angstiger zijn om regels te overtreden, maar de LHV ziet zo'n ontwikkeling niet.

De inspectie zegt in de krant dat het een arts vrijstaat om van richtlijnen af te wijken "als hij daar een goed verhaal bij heeft". Ook zou de inspectie nu al kijken of een arts los van de regels "liefdevolle zorg" heeft geleverd.

STER reclame