Tienduizenden Cubanen nemen afscheid van Fidel Castro

Aangepast
AFP

Op Cuba hebben tienduizenden Cubanen met een grote ceremonie afscheid genomen van de overleden oud-dictator Fidel Castro. De rouwende menigte bewees Castro de laatste eer op het Plein van de Revolutie in de hoofdstad Havana, waar Castro veel toespraken hield.

De ceremonie werd bijgewoond door de presidenten van Mexico, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Panama, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Ook de leiders van een aantal Caribische eilanden waren aanwezig.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Cubanen en buitenlandse leiders nemen afscheid van Fidel Castro

In een toespraak prees de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma de Cubaanse oud-leider voor wat hij heeft betekend voor het onderwijs en de gezondheidszorg op Cuba. Ook benadrukte hij dat Castro veel Afrikaanse landen heeft gesteund bij hun strijd voor onafhankelijkheid. 

"Castro streed voor het idee dat armen het recht hebben om waardig te leven", zei Zuma. 

Op het plein werden op een groot scherm afbeeldingen van Castro vertoond. Ook werd het volkslied van Cuba afgespeeld.

1/6De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma sprak op de afscheidsceremonie AFP
2/6 AFP
3/6 AFP
4/6 AFP
5/6 AFP
6/6 AFP

Castro overleed vorige week vrijdag op 90-jarige leeftijd. Zijn overlijden werd op de Cubaanse staatstelevisie bekendgemaakt door zijn broer, president Raúl Castro.

Fidel Castro leidde de revolutie die in 1959 een eind maakte aan de dictatuur van Batista. Hij vestigde een communistisch regime, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Tot 2008 leidde hij Cuba met harde hand. Daarna nam de vijf jaar jongere Raúl het roer over.

STER Reclame