Arrestaties bij protesten voor hoger minimumloon in VS

tijd van publicatie
AFP

De Amerikaanse politie heeft tientallen mensen opgepakt tijdens demonstraties in verschillende steden. Schoonmakers, werknemers van fastfoodrestaurants en kinderdagverblijven gingen de straat op om te pleiten voor een landelijk minimumloon van 15 dollar per uur. 

Onder meer in Chicago, New York, Detroit, Houston, Los Angeles en Minneapolis waren protestbijeenkomsten. Demonstranten blokkeerden onder meer drukke kruispunten. 

In Chicago stonden honderden betogers bij O'Hare International Airport. Ook veel medewerkers van het vliegveld deden mee aan het protest. "We vragen niet om een speciale behandeling, we willen een nette behandeling en een fatsoenlijk loon", zei een van hen.

Meerdere banen

De demonstranten hadden de dag uitgeroepen tot 'National Day of Action to Fight for $15'. Volgens de betogers hebben ze vaak meer dan één baan om de eindjes aan elkaar te knopen, maar lukt ze dat vaak niet, omdat ze per uur zo weinig betaald krijgen. 

Nu ligt het landelijke minimumloon in de VS op 7,25 dollar per uur. Het liberale Economic Policy Institute denkt dat het optrekken van dat bedrag naar 12 dollar per uur zal leiden tot een einde aan de armoede voor 35 miljoen mensen met een laagbetaalde baan. Maar anderen zien andere effecten. Zo verwacht het conservatieve Employment Policies Institute dat verhoging van het minimumloon zal leiden tot minder werkuren, minder banen en uiteindelijk sluiting van bedrijven. 

STER Reclame