Vijf leden van de Leidse studentenvereniging Quintus zijn opgepakt omdat ze in oktober het plaatselijke 'gaybrapad' bekladden en de Hitlergroet brachten. Dat meldt het weblog De Dagelijkse Standaard

In de nacht van 16 op 17 oktober schilderden de jongeren het gaybrapad, een zebrapad in de kleuren van de regenboog, over met rode verf. Toen de klus klaar was, trok een van hen, een jongen met een kaal hoofd, zijn bovenkleding uit en bracht de Hitlergroet. Dit alles werd op video vastgelegd door de barman van een nabijgelegen café.

De gemeente liet de volgende dag het vernielde zebrapad herstellen en deed aangifte bij de politie. In eerste instantie leek het om een actie van extreemrechtse jongeren te gaan, maar het bleek dus om een ontgroeningsactie te gaan. 

De aspirantleden van Quintus hadden als ontgroeningsopdracht gekregen dat ze iets moesten doen waarmee ze in het nieuws zouden komen.

Geschorst

De gearresteerde jongeren zijn allen tussen de 19 en 21 jaar. De vereniging neemt in een verklaring afstand van de actie en heeft de vijf leden tot nader order geschorst.

Er waren dit jaar meer incidenten tijdens ontgroeningen. In september haalde het Groningse Vindicat het nieuws toen tijdens de ontgroening een student met hersenletsel in het ziekenhuis moest worden opgenomen omdat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. 

Ook in Amsterdam en Maastricht belandden asprirantleden in het ziekenhuis tijdens de ontgroeningsperiode.

STER reclame