Het is 29 november, dus zet je een pannekoek op je kop

Aangepast
Malou Petter / NOS

Het feest is niet bij iedereen bekend, maar vandaag is het Sint Pannekoek. En dat betekent: pannekoeken bakken en op je hoofd leggen. Het sluipt er bij steeds meer mensen in, wat onder meer blijkt uit de foto's die op social media verschijnen.

Bijzondere Locaties
@BLGroningen
Niet alleen in de Der Aa-kerk wordt #SintPannekoek gevierd
2 jaar geleden

Het feest komt uit de koker van Jan Kruis, de striptekenaar van Jan, Jans en de kinderen. In het verhaal bedenkt opa de dag als grapje, als zijn kleindochter liever pannekoeken wil eten dan boontjes. En bij eten blijft het niet. Bij de traditie hoort ook dat de deelnemers een pannekoek op hun hoofd leggen en elkaar een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek toewensen.

"Het is een stripje dat ik dertig jaar geleden maakte, omdat ik elke week een stripje moest maken voor de Libelle", zei de tekenaar gisteren in Met het Oog op Morgen. "Ik heb me natuurlijk nooit gerealiseerd dat dat dertig jaar later nog steeds zo'n impact zou hebben."

Maaike Schepens
@maaike_schepens
#SintPannekoek #JanKruis Aankomende dinsdag is het weer zover. Sint Pannekoek‼️ Zet dit op je boodschappenlijst‼️
2 jaar geleden

Toen een paar jaar geleden bleek dat steeds meer mensen Sint Pannekoek gingen vieren, vond Kruis dat de legende maar eens op schrift moest komen. Gisteravond las Kruis de legende voor:

'Er was eens een klooster in de twaalfde eeuw dat aan de Rotte lag...'

Jan Kruis vertelt in Met het Oog op Morgen de legende van Sint Pannekoek.

Inmiddels is er zelfs een heus Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht, waarvan Jan Kruis de beschermheer is. 

Sint Pannekoek was al een tijdje traditie bij studentenverenigingen en kerken, maar de afgelopen jaren vieren steeds meer mensen het feest ook thuis. En op scholen, zoals De Petteflet in Groningen, waar het NOS Jeugdjournaal een kijkje nam.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Pannekoek op je hoofd op 29 november: dat moet voor iedereen vanzelfspekend worden'

STER Reclame