Mensen komen bijeen op de universiteit na de aanval AFP

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval van gisteren op de universiteit Ohio State opgeëist. Dat heeft de terroristische organisatie gedaan in een verklaring via een eigen persbureau.

Een 18-jarige student van de Amerikaanse universiteit verwondde in Columbus elf mensen met een slagersmes voordat hij door de politie werd doodgeschoten. Vier mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Voordat hij op mensen begon in te steken, reed hij met een auto op mensen in. De dader was een Somaliër die in 2014 een permanente verblijfsvergunning voor de VS kreeg. Hij heette Abdul Razak Ali Artan.

Lone wolf

Op Artans Facebook-pagina stond volgens het persbureau AP dat de VS zich niet moet bemoeien met moslimlanden. "Als je wil dat moslims stoppen met het uitvoeren van 'lone wolf'-aanvallen, dan moet je vrede sluiten met IS", zou hij hebben geschreven. 

Tientallen agenten van de FBI hebben het appartement van de dader doorzocht om aanwijzingen te zoeken voor een motief. Artan kwam als zoon van een vluchteling naar de VS. Daarvoor woonde hij jarenlang in Pakistan. 

Studentenblad

Een paar maanden geleden plaatste het studentenblad van de universiteit een interview met de man. Daarin bekritiseerde hij de manier waarop moslims in de media worden geportretteerd. Hij zei zich ook zorgen te maken over hoe zijn mede-studenten hem zagen.  

Artan was niet bekend bij de FBI. Waarschijnlijk handelde hij alleen, maar er wordt nog wel gekeken of hij hulp heeft gehad. 

STER reclame