NOS NieuwsAangepast

'Het is het begin van een slechte film die nog steeds voortduurt'

Volgens zijn vriendin lag Harm Fitié rustig te slapen op de avond van 6 mei 2015, toen zijn buurman buiten lawaai begon te maken. Het klonk als een combinatie van rochelen en kokhalzen. De man was stomdronken en stond op het dakterras van zijn huis in een van de oude volksbuurten van Peking, waar zich voornamelijk laagbouw rond kleine binnenplaatsjes bevindt.

Fitie stapte vanuit zijn slaapkamer het naastgelegen terras op en vroeg de man om wat minder lawaai te maken. Daarop ontstond een ruzie die uit de hand liep. Wat er daarna gebeurde heeft niemand gezien, maar feit is dat de buurman van zijn terras viel en vier meter lager op de binnenplaats belandde.

Volgens zijn Franse vriendin Diane van de Smet rende Harm Fitié naar beneden en begon hij de buurman te reanimeren. Maar het lukte niet meer om hem bij bewustzijn te krijgen.

"Het was het begin van een slechte film die nog steeds voortduurt", zegt ze nu, anderhalf jaar later.

De zoon heeft later zijn getuigenis veranderd. Dat is vreemd, aangezien je zoiets ernstigs toch meteen meldt?

Diane van de Smet

In het verslag van de openbaar aanklager staat een ander verhaal. Onduidelijk is welke versie de juiste is. De aanklager zegt dat Fitié al langer een conflict met zijn buren had en dat hij die avond een mes bij zich had. Fitié zou volgens het verslag met zijn vuist hebben uitgehaald, waardoor hij de neus van het slachtoffer brak en de man over de rand van het dak viel.

Volgens Van de Smet is dit verslag voornamelijk gebaseerd op getuigenissen van de familie van het slachtoffer. Getuigenissen die volgens haar een week na het tragische incident werden aangepast: "In de eerste verklaring van de zoon aan de politie heeft hij het er alleen over dat zijn vader is overleden. Een week later verklaart hij aan de politie dat zijn vader vlak voor hij overleed nog zou hebben gezegd: 'De buitenlander heeft me geslagen'. Dat is vreemd, aangezien je zoiets ernstigs toch meteen meldt?"

Het slachtoffer had een schedelbreuk en een gebroken neus; volgens het Openbaar Ministerie doordat Fitié hem geslagen had, volgens de advocaat van Fitié omdat hij via de airconditioning die tegen de muur hangt was gevallen.

Het medisch rapport van het slachtoffer heeft geen rol gespeeld in de eerste rechtszaak tegen Fitié, zegt zijn advocaat. Hij heeft het medisch dossier opgevraagd om te kunnen bewijzen dat het slachtoffer niet meer in staat was om te kunnen spreken na de val en dat hij bovendien zo dronken was dat hij instabiel genoeg was om te vallen.

"Er is in de eerste zaak bewust bewijsmateriaal niet naar voren gebracht. Bewijsmateriaal dat Harms onschuld kan aantonen, zoals de sandalen van het slachtoffer die kunnen bewijzen welke voetafdrukken van het slachtoffer waren voordat hij viel", zegt zijn advocaat.

Terwijl ze er wel op bleven hameren dat Fitié een wond aan zijn hand had moeten hebben, vanwege die stomp die hij had gegeven. "Volgens Harm was hij niet gewond aan zijn hand en is dat ook nooit onderzocht, maar dat kan hij nu niet meer bewijzen", zegt advocaat Wang Fu.

Donderdag is er hoorzitting in de aanloop naar het hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl