Modderstromen bij het strand van Lagun Anneke Polak

De Benedenwindse eilanden kampen nog altijd met hevige regenval. Op sommige plekken is de schade aanzienlijk. En het einde lijkt nog niet in zicht; de komende dagen wordt er nog meer regen verwacht.

Het westen van Curaçao is flink getroffen. Veel plekken op Bándabou zijn ondergelopen doordat het water niet kan wegstromen. Gisteren viel er in het plaatsje Soto 136 millimeter regen. Zaterdag brak bij hevige regens de dam bij Lagun door, waardoor het regenwater grote delen van het strand de zee in spoelde. 

Vooralsnog lijkt er op Curaçao geen sprake van schade aan huizen, voornamelijk de infrastructuur is beschadigd. De totale schade wordt geschat op tientallen miljoenen euro's. Dat geld heeft de regering niet, dus het herstel is afhankelijk van beschikbare fondsen.

Flinke regenbuien zijn niet uitzonderlijk in het Caribisch gebied, maar wel dat ze zo lang aanhouden, zegt correspondent Dick Drayer. "In de tien jaar dat ik hier woon heb ik dit niet vaak meegemaakt. Wel tropische depressies, maar die waren vaak na twee dagen wel weer weggetrokken."

Ook Aruba werd vorige week zwaar getroffen door hevige regenval. In Oranjestad werden geparkeerde auto’s door het water meegesleurd. Het luchthavengebouw liep onder en in San Barbola, een buitenwijk van Oranjestad, redde de politie een familie uit een auto die onder water was verdwenen.

Modderstromen in de plaats Pannekoek

STER reclame