Het papier in het boek is niet gerecycled, zoals beloofd NBG

Het papier van de Groene Bijbel blijkt niet 'groen' te zijn. De uitgever van het boek, Royal Jongbloed, heeft bekendgemaakt dat er fraude is gepleegd met het papier. Het bedrijf heeft een medewerker op non-actief gesteld.

Royal Jongbloed beloofde dat het papier van de Groene Bijbel, die vorige week werd gepresenteerd, werd gemaakt van gerecycled papier uit ingeleverde bijbels. De uitgave moest volgens het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) duidelijk maken dat de Bijbel een inspiratiebron is voor duurzaam leven.

Vrijwilligers van het NBG zamelden gedurende twee jaar 100.000 'gewone' bijbels in voor het project. Naar nu blijkt zijn die volgens het NBG in "het normale recyclecircuit" terechtgekomen. De Groene Bijbels zijn gemaakt van normaal papier. 

Het NBG is boos over de gang van zaken. "We voelen ons misleid", laat de organisatie weten. 

Samenwerking heroverwegen

Royal Jongbloed zegt in een persbericht de situatie erg vervelend te vinden en geeft alle 7500 exemplaren aan het Nederlands Bijbelgenootschap. Ook kunnen mensen die een dergelijke bijbel hebben gekocht, hun geld terugkrijgen als ze het boek terugsturen.

Hoe en waarom de fraude is gepleegd is onduidelijk. De uitgever is niet bereikbaar voor commentaar. Het NBG zegt de samenwerking met Royal Jongbloed "ernstig te heroverwegen".

STER reclame