Drie eeuwen, twee Wereldoorlogen en 90 regeringen voor oudste mens

time icon Aangepast
Reuters

Emma Morano, de oudste mens ter wereld, is vandaag 117 jaar oud geworden. De Italiaanse is voor zover bekend de laatst levende mens uit de 19e eeuw.

Ze werd geboren in november 1899 en maakte drie eeuwen, twee Wereldoorlogen en meer dan 90 Italiaanse regeringen mee.

Haar leven ging niet altijd over rozen. Emma Morano's verloofde kwam om het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarna werd ze gedwongen om met een man te trouwen van wie ze niet hield en die haar mishandelde. Ze kregen een zoon, maar die overleed na zes maanden. 

Na de dood van haar zoon verliet ze haar man. Tot haar 65ste verjaardag werkte ze in een fabriek.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Er is er één jarig en ze is geworden: 117

Ze houdt het nu bij twee eieren per dag. Groente en fruit heeft ze haar hele leven nauwelijks gegeten.

Carlo Bava, de huisarts van Emma Morano

Morano vierde haar verjaardag thuis in haar eenkamerappartement in het Noord-Italiaanse Verbania met familie, buren en haar huisarts Carlo Bava. "Wie had dit ooit gedacht", zei Bava. "Toen je jong was zei juist iedereen dat je zwak en ziek was."

Misschien heeft haar hoge leeftijd te maken met haar, volgens Bava, "verrassende" eetgewoontes. "Toen ik haar leerde kennen at ze iedere dag drie eieren. Twee rauwe en een gebakken. Tegenwoordig is ze iets minder gaan eten. Ze houdt het nu bij twee eieren per dag. Groente en fruit heeft ze haar hele leven nauwelijks gegeten."

Het opvallendste aan haar dieet is volgens Bava de herhaling. "Iedere dag, iedere week en iedere maand van het jaar eet ze hetzelfde."

Kaarsjes

Ter ere van haar verjaardag was ze op de televisie en kreeg ze felicitaties van onder meer de Italiaanse president en de burgemeester van Verbania.

De kaarsjes op haar taart blies ze zelf uit, maar zei ze, "ik hoop dat ik hem niet zelf hoef te snijden".

STER Reclame