Inwoners ontvluchten het oostelijk deel van de stad Aleppo
Aangepast

'Assad gaat winnen, we kunnen hem niet stoppen'

Het lijkt een kwestie van tijd voordat het Syrische regeringsleger de stad Aleppo volledig heeft heroverd op de rebellen. "Assad gaat winnen", zegt de Syrische journalist Zouhir Al-Shimale vanuit Oost-Aleppo.

"Hij neemt gebied na gebied in en hij heeft het voordeel dat de de internationale gemeenschap stil blijft."

Al-Shimale zit vast in het oosten van Aleppo en ziet om zich heen hoe mensen ontzettend bang zijn. "Waar ik ben, probeert iedereen de veiligste schuilplaats te zoeken. Kinderen en ouders verstoppen zich en houden elkaar vast."

'Assad gaat winnen, we kunnen hem niet stoppen'

Oost-Aleppo was sinds 2012 in handen van rebellen. De Syrische president Bashar al-Assad heeft altijd de macht gehouden aan de andere kant van de stad, in West-Aleppo.

Na hevige gevechten heroverde het regeringsleger van Assad dit weekend al twee wijken op de rebellen, Hanano en Jabal Badro. Gisteren kwam daar de wijk Sakhour bij. Het bolwerk van de opstandelingen is nu in tweeën gesplitst.

"Het heeft erg lang geduurd voordat deze overwinning binnen was. De rebellen hebben het nu veel moeilijker gekregen omdat ze over twee enclaves verdeeld zijn", zegt correspondent Sander van Hoorn.

Het oostelijk stadsdeel ligt door de beschietingen en bombardementen grotendeels in puin. Er is geen voedsel en geen water. Tienduizend inwoners zijn inmiddels gevlucht, een deel naar delen van de stad die in handen zijn van de Koerden, een ander deel naar gebied in handen van het regeringsleger.

Veel inwoners zijn omgekomen tijdens hun vlucht, zegt Al-Shimale. "Mensen werden gedood door een clusterbom-aanval, mannen, vrouwen en kinderen. Mensen die probeerden naar de andere kant van de stad te komen."

We weten niet wat er gaat gebeuren, maar soms denk ik dat ik liever sterf dan dat ik deze stad moet verlaten.

Zouhir Al-Shimale

Al-Shimale hoort de bommen elk uur. Hij is bang en weet niet wat er gaat gebeuren. "Op dit moment ben ik heel blij dat ik nog leef. Al weet ik niet of mijn huis, mijn buren, vrienden en broers het zullen redden. Maar nu ben ik zo blij dat ik nog leef."

De gewonden in Oost-Aleppo kunnen nergens heen. Regelmatig zijn ziekenhuizen en andere medische instellingen het doelwit geweest van bombardementen. Al-Shimale: "Het is complete chaos hier."

Volgens de Verenigde Naties zijn er zo’n 250.000 mensen in Oost-Aleppo slachtoffer van het oorlogsgeweld. Unicef meldt dat het gaat om honderdduizend kinderen. In heel Syrië wonen bijna een half miljoen kinderen in belegerd gebied, aldus de kinderrechtenorganisatie van de VN.

  • Zouhir al-Shimale
    Er zitten nog veel kinderen in Oost-Aleppo
  • Zouhir al-Shimale
    Mensen op de vlucht
  • Zouhir al-Shimale

Al-Shimale is bang opgepakt te worden als de regering van Assad de controle overneemt in zijn wijk. Dan zal hij in de gevangenis belanden, zo vreest hij. "We weten niet wat er gaat gebeuren, ik denk weleens dat ik liever doodga als het niet lukt om deze stad te verlaten."

Frankrijk heeft inmiddels een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. "Het is nu dringender dan ooit dat er een eind komt aan de vijandelijkheden en er ongehinderd humanitaire hulp wordt verleend", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl