Een kind op een van de gewraakte kunstgrasvelden
NOS NieuwsAangepast

Dijksma: kinderen mogen op kunstgras voetballen

Kinderen kunnen dit weekend echt gewoon voetballen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma gezegd in het vragenuur in de Tweede Kamer. Ze verwees naar eerdere uitlatingen van minister Schippers dat Nederlanders niet het idee moeten hebben dat het niet veilig is om te voetballen.

De vragen waren gesteld naar aanleiding van de eerste resultaten van onderzoeken naar kankerverwekkende stoffen op sportvelden, waarover de NOS zondag berichtte. 58 van 60 bekeken velden bevatten kankerverwekkende stoffen, maar voldoen wel aan officiële eisen. Maar er gaan stemmen op om de rubbergranulaatkorrels als consumentenproduct te beoordelen en dan zouden de meeste onderzochte velden niet aan de normen voldoen.

Bijna de hele Kamer maakt zich zorgen over de kunstgrasvelden en ook ouders van jonge voetballers hebben veel vragen. Dijksma zei dat ze daar begrip voor heeft. "Ook mijn kind is een van de vele kinderen die dit weekend weer op zo'n veld staan."

Maar ze wil eerst de uitkomsten afwachten van een onderzoek van het RIVM. Het kabinet heeft dat instituut al eerder om advies gevraagd en de uitkomsten van dat onderzoek worden volgende maand verwacht. Volgens Dijksma is er geen bewijs dat sporten op deze velden slecht is, maar is er ook geen bewijs dat er niets aan de hand is. "Dat is exact de reden dat we het RIVM om nader onderzoek hebben gevraagd."

Wel of niet sporten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl