
Amsterdam stelt naroepen op straat strafbaar
De gemeente Amsterdam wil korte metten maken met intimidaties op straat, zoals uitschelden, naroepen of de weg belemmeren. Het stadsbestuur stelt straatintimidatie strafbaar in de Algemene Plaatselijke Verordening en wil de preventie op scholen versterken.
Met de maatregelen neemt het college van B&W een voorstel over van de VVD en het CDA in Amsterdam. "Dit geeft de gemeente een middel om op te treden tegen straatintimidatie in de openbare ruimte", zegt het college.
Burgemeester Van der Laan had in februari al gezegd dat hij mogelijkheden zag voor een verbod. De wijziging van de APV moet nu door de raad worden goedgekeurd.
59 procent
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 59 procent van de Amsterdamse vrouwen het afgelopen jaar te maken heeft gehad met straatintimidatie. Verreweg de meesten werden nagefloten (43 procent). Een derde is beledigd of nageroepen met seksuele opmerkingen.
Wijkagenten en straatcoaches worden nog eens alert gemaakt op het probleem. Verder wil het stadsbestuur een "handelingsperspectief" opstellen, dat als advies kan dienen voor mensen die op straat worden geïntimideerd.
'Handhaving niet makkelijk'
Mensen die de fout ingaan, krijgen een boete. Die kan in extreme gevallen oplopen tot 4100 euro.
De gemeente uit wel twijfel bij de handhaving. Die zal "niet makkelijk" worden, omdat er bewijs moet zijn van straatintimidatie. "Toch wordt er wel actief opgetreden, bijvoorbeeld door anonieme toezichthouders."
- liveblog
Helft Amerikanen eenmaal geprikt • VK meldt nog maar tien coronadoden
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 18 april.
Spanning Zwarte Zee loopt op: 'Rusland wil Oekraïne instabiel houden'
Opstomende oorlogsschepen, een militaire oefening en de dreiging van een invasie. Het gebied groeit uit tot het brandpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen.
Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie
De petitie is een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in de Brabantse stad. Zij willen dat het proefevenement, waar 10.000 bezoekers naartoe mogen, wordt geannuleerd.