NOS NieuwsAangepast

Ook veteranen voegen zich bij demonstranten in North Dakota

Zo'n 2000 Amerikaanse veteranen zijn van plan om zich op 4 december te voegen bij demonstranten in het Standing Rock-reservaat, in North Dakota. In het reservaat protesteren al maanden honderden Sioux-indianen en milieu-activisten tegen een omstreden pijpleiding die door een deel van de staat moet gaan lopen.

  • Reuters
    Het kamp van de Sioux-indianen en de activisten
  • Reuters
    Sioux-indianen en milieuactivisten demonstreren in North Dakota tegen de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding

De pijpleiding is voor het grootste gedeelte al aangelegd, maar het laatste stuk gaat door een gebied dat de indianen als heilig beschouwen. Maandenlang is er vreedzaam gedemonstreerd, totdat de politie de afgelopen weken hard ingreep. Er werd traangas en waterkanonnen ingezet. Ook werden tasers, rubberkogels en projectielen gebruikt.

Strijd van iedereen

De veteranen zeggen dat ze de demonstranten willen "steunen in hun strijd tegen geweld en intimidatie door de gemilitariseerde politie". Volgens een van de organisatoren maakt het niet uit of je conservatief, progressief of libertarisch bent, "dit is een strijd van iedereen".

De groep heeft mede-demonstranten opgeroepen om gasmaskers, oordopjes en kogelvrije vesten mee te nemen, maar geen alcohol, drugs of wapens. Er is ruim 540.000 dollar ingezameld voor de actie.

Alternatieve route

President Obama kondigde eerder aan dat er een alternatieve route zou worden gezocht voor de pijpleiding, maar het bedrijf dat de pijpleiding aanlegt zei tegen het Amerikaanse persbureau AP dat er geen alternatieve route wordt overwogen.

De veteranen zijn niet de enigen die hun steun tonen. Vanuit het hele land laten mensen weten achter de demonstranten te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl