ANP

Roken of overgewicht? Dan lager op de wachtlijst in York

time icon Aangepast

Patiënten in de Engelse stad York die roken of te zwaar zijn, kunnen onder aan de wachtlijst worden gezet voor een routine-operatie. Rokers moeten eerst twee maanden gestopt zijn of een half jaar wachten voor ze bij een chirurg terechtkunnen. Mensen met overgewicht (een BMI van meer dan 30), moeten afvallen als ze geen jaar willen wachten.

De Engelse gezondheidsraad NHS heeft ingestemd met een plan van een gezondheidsinstantie in Yorkshire, de Vale of York Clinical Commissioning Group CCG. De maatregel gaat in januari in en geldt voor onder meer knie- en heupoperaties.

De CCG zegt dat dit op de langere termijn het beste is voor de gezondheid van de patiënt. De kans van slagen van operaties is ook groter. Er is geen sprake van dat mensen de zorg die ze nodig hebben niet krijgen. Per persoon wordt bekeken onder welke voorwaarden en op welke termijn hij wordt geopereerd. Er wordt ook hulp aangeboden bij het afvallen of stoppen met roken.

Bezuinigingsmaatregel

Overgewicht en roken kosten de maatschappij veel geld en leggen een zware druk op de gezondheidszorg. De maatregel is onderdeel van een pakket bezuinigingsmaatregelen in Yorkshire. 

In september werden de maatregelen nog afgekeurd na protest van chirurgen. Die vinden dat alle patiënten met dezelfde symptomen gelijk behandeld moeten worden. Ze onderschrijven dat iedereen gezond moet leven en eten, maar vinden niet dat dat een beslissende factor moet zijn bij het bepalen van de operatiedatum. 

STER Reclame