Basisschool Avonturijn in Hilversum NOS

Iedere morgen tussen 7.00 en 7.15 uur is het voor locatieleider Alexander Fransen weer spannend: gaat zijn telefoon of niet? Als hij gebeld wordt, betekent dat namelijk vervanging zoeken voor een zieke juf of meester. En het kost Fransen heel veel moeite om die te vinden. 

Opluchting als de telefoon niet gaat: "gelukkig, vandaag hoeft het niet mis te gaan." Kopzorgen bij een ziekmelding. Eerst moet hij inloggen in het systeem om te zien of er iemand beschikbaar is. Meestal is dat niet zo. "Dan moet ik te rade gaan bij collega's of kijken of er andere manieren zijn binnen de school om het een en ander op te lossen", zegt Fransen. 

Tot nu toe knopen we de touwtjes aan elkaar door het intern op te lossen.

Locatieleider Alexander Fransen van de Franciscusschool in Bladel

Vaak komt dat neer op klassen naar huis sturen of groepen samenvoegen. Voor iedere school is dat een ongewenst scenario, ook op de Franciscusschool in Bladel. "Tot nu toe knopen we de touwtjes aan elkaar door het intern op te lossen", vertelt Fransen. 

Maar daardoor wordt de druk op collega's wel groot, vertelt hij. Alle deeltijders worden al maximaal belast om bij te springen op momenten buiten hun contract. En er staan mensen voor de klas die eigenlijk andere taken hebben, zoals de directeur, of de intern begeleider. "Tegelijkertijd moeten we ook ingericht zijn op kinderen die meer aandacht nodig hebben in het kader van passend onderwijs. Dat is echt al een kwetsbaar proces."

"Gelukkig, denk ik dan, vandaag hoeft het niet mis te gaan”

In tegenstelling tot de school in Bladel, lukt het op basisschool Avonturijn in Hilversum niet altijd om vervanging te regelen. Drie weken geleden nog werden er op de Avonturijn twee klassen naar huis gestuurd. Directeur Ellen van Dorssen zocht twee dagen tevergeefs naar vervanging. In de tussentijd werden de kinderen verdeeld over andere klassen. 

"Dat is verschrikkelijk", zegt Van Dorssen. "Een kind hoort onderwijs te krijgen. Maar soms stopt het en kan het gewoon écht niet. Dan moet je keuzes maken en ik heb toen gekozen voor mijn team dat al de hele week al moest improviseren."

Ik hou mijn hart vast voor december. Dat worden heel veel klassen zonder juf of meester.

Directeur Ellen van Dorssen van basisschool Avonturijn in Hilversum

De druk op vervanging leidt volgens Van Dorssen alleen maar tot langere uitval. Vaak gaan leraren te lang door of beginnen weer te snel. "Ik heb laatst een collega naar huis gestuurd die al dertig keer de klas uit was gerend vanwege een maag-darmvirus. Of een collega met koorts die al de hele dag aspirines nam en om half drie naar huis wankelde."

Zowel in Hilversum als in Bladel houden ze hun hart vast, want het griepseizoen komt er nog aan. Van Dorssen: "Dat worden heel veel klassen zonder een juf of meester. We zullen dan toch weer moeten gaan verdelen, kinderen naar huis moeten sturen of anders het pretpakket: spelletjes, extra gymles of een film kijken met z'n allen."

STER reclame