1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Minder vaak autopsie, mogelijk 25 moorden gemist'

'Minder vaak autopsie, mogelijk 25 moorden gemist'

Het Nederlands Forensisch Instituut maakt zich zorgen over de lijkschouw in Nederland. Het NFI stelt dat er vorig jaar mogelijk 20 tot 25 misdrijven met dodelijke afloop zijn gemist, doordat de lichamen na een eerste lijkschouw niet nader zijn onderzocht.

Het NFI maakte op verzoek van minister Van der Steur een analyse. In een rapport schrijft het forensisch instituut dat het Openbaar Ministerie in 2005 nog 617 keer gerechtelijke sectie (ook wel inwendig onderzoek of autopsie genoemd) liet verrichten en in 2015 nog maar 279 keer.

Deels wordt de daling verklaard doordat er minder "evidente gevallen" van moord en doodslag waren. Maar de onderzoekers concluderen ook dat er bij twijfel over de doodsoorzaak minder vaak tot autopsie wordt overgegaan dan in het verleden. Volgens hen is niet duidelijk waarom dat zo is.

'Zorgelijk'

Van der Steur zegt dat op basis van de analyse niet te zeggen is hoeveel moorden onopgemerkt blijven. Maar hij noemt de analyse wel "zorgelijk" en "een serieus te nemen signaal".

Hij laat nader onderzoek doen. Hij wil weten of er fouten worden gemaakt, waardoor mogelijk over het hoofd wordt gezien dat iemand door een misdrijf is omgekomen. Ook wil hij laten bekijken of het nuttig is om bij zelfdodingen standaard sectie te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl