Medewerkers van PostNL in een sorteercentrum in Waddinxveen. ANP

Sint legt grote druk op pakketbezorgers

time icon

Met december in aantocht staat webwinkels en postbedrijven weer een flinke klus te wachten. Nederland bestelt de sinterklaas- en kerstcadeaus massaal via internet. Ook dit jaar hebben webwinkels en postbezorgers het weer drukker dan het voorgaande jaar. Marktleider PostNL verwacht deze week ruim vijf miljoen pakketten te bezorgen.

"Er zijn zeker 3800 pakketbezorgers op pad, 600 meer dan op een normale bezorgdag", zegt Gerrit Mastenbroek, directeur van PostNL Pakketten. "Dat is voor ons een nieuw record."

Ook concurrent DHL ziet opnieuw een grote groei van het aantal bestellingen in deze periode van het jaar. Van de 75 miljoen pakketten die DHL in 2016 verwacht te leveren, worden er 10 miljoen in december bezorgd. Op de drukste dagen krijgen ze er 500.000 bestellingen per dag binnen.

De uitdaging voor de bezorgers is enorm. Steeds vaker immers wordt er door de webwinkel beloofd: vanochtend besteld, vanavond bezorgd. Zowel PostNL als DHL zet een hoop extra mankracht in om alle bestellingen op tijd te bezorgen. 

Steeds meer bestellingen komen uit het buitenland via webshops als Amazon en Alibaba. Hoe groot de groei van dit aandeel is, kunnen DHL en PostNL niet zeggen.

Waarschuwing

Ondanks het extra personeel bij webwinkels en postbedrijven, blijft december een bestelperiode met enig risico in Nederland. Jaarlijks wordt in januari onderzocht hoeveel pakketjes de voordeur niet op tijd gehaald hebben tijdens de feestdagen, in de afgelopen jaren waren dat er ruim 400 000.

HEMA waarschuwt sinds twee jaar op zijn website klanten over de uiterlijke datum waarop ze producten kunnen bestellen om ze met zekerheid nog vóór de bewuste feestdag in huis te hebben. Hiermee hoopt HEMA teleurstellingen op 5 december te voorkomen.  

STER Reclame