Park heeft steeds minder steun. Ook partijgenoten spreken zich uit voor een afzettingsprocedure
NOS NieuwsAangepast

President Zuid-Korea zegt te willen opstappen

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zegt dat ze bereid is om af te treden. Ze stelt wel als voorwaarde dat het parlement ervoor zorgt dat de macht veilig wordt overgedragen. Daarmee legt Park de verantwoordelijkheid voor de machtsoverdracht volledig bij het parlement.

In een televisietoespraak zei Park dat ze haar toekomst volledig overlaat aan het parlement, ook het inkorten van haar regeertermijn. Park heeft steeds minder steun. Ook partijgenoten spreken zich openlijk uit voor een afzettingsprocedure.

De belangrijkste oppositiepartij reageert sceptisch op de toespraak van de president. Volgens de partij probeert Park op deze manier onder een afzettingsprocedure uit te komen. De partij zegt door te gaan met de voorbereidingen voor zo'n procedure. Mogelijk is er vrijdag een stemming in het parlement.

Massale protesten

Park ligt al maanden onder vuur. Ze zou een vertrouwelinge toegang hebben gegeven tot geheime informatie. De vrouw zou haar relatie met de president hebben misbruikt om bedrijven te dwingen geld af te staan aan fondsen die door haar werden beheerd.

De afgelopen weken werd er massaal geprotesteerd tegen Park. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om het aftreden van de president te eisen. Park heeft tot twee keer toe haar excuses aangeboden, maar weigerde tot nog toe op te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl