Een tank van het Syrische leger in heroverd gebied in Oost-Aleppo
NOS NieuwsAangepast

'Winst in Aleppo is morele boost voor leger van Assad'

"Het lijkt een kwestie van tijd voordat het Syrische regeringsleger de stad Aleppo heeft heroverd op de rebellen", zegt correspondent Sander van Hoorn. De afgelopen dagen heeft president Assad drie strategische wijken heroverd en Van Hoorn spreekt van een kentering in de strijd.

"Het heeft erg lang geduurd voordat deze overwinning binnen was. De rebellen hebben het nu veel moeilijker gekregen doordat ze over twee enclaves verdeeld zijn." Van Hoorn benadrukt dat de strijd niet zomaar voorbij is. "Het blijft een strijd in een stad, wat op zichzelf al moeilijk is. En de vijand zal zich niet zomaar overgeven."

In de belegerde delen van Aleppo zijn grote tekorten en mensen leven in angst. "Er wordt gebombardeerd. En nu de frontlinie aan het opschuiven is, kan het ook zijn dat ineens in jouw straat gevechten uitbreken."

Veel mensen zijn naar regeringsgebied gevlucht, maar er zijn ook inwoners in rebellengebieden gebleven, vertelt de correspondent. "Die mensen zullen steeds verder moeten opschuiven, omdat die gebieden steeds kleiner worden. Ze blijven belegerd, er blijft tekort aan van alles."

Het Syrische leger in een heroverde wijk in Aleppo

Als de regering Aleppo weer helemaal terug heeft, wat betekent dat voor de oorlog in de rest van het land? Van Hoorn verwacht dat het leger er een morele boost van krijgt. "De militairen die nu in Aleppo bezig zijn, kunnen bijvoorbeeld naar de provincie Idlib trekken, die bijna helemaal in handen is van een coalitie van rebellen."

En dan zijn er nog andere delen van het land die in handen zijn van verschillende groeperingen, Islamitische Staat nog buiten beschouwing gelaten. "Dus de strijd is ook na Aleppo alles behalve gestreden. Maar de symboliek van het terugveroveren van Aleppo gaat het leger van Assad een enorme steun in de rug geven", zegt Van Hoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl