Reuters

De uitslag van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Michigan is nu ook officieel. Bijna drie weken na de verkiezingen heeft de kiescommissie bekendgemaakt dat Donald Trump met een verschil van maar 10.704 stemmen heeft gewonnen van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Het was de laatste uitslag die nog moest komen.

Michigan levert de Republikein zestien kiesmannen op. Daarmee komt de eindstand voor Trump op 306 kiesmannen. Clinton kreeg er 232. Om te worden verkozen waren 270 kiesmannen nodig.

Trump is sinds 1988 de eerste Republikeinse presidentskandidaat die Michigan wint, al is dat met een verschil van 0,2 procentpunt. Het verschil tussen twee kandidaten was in die staat in meer dan 75 jaar niet zo klein.

Afhaker

Van de Republikeinse kiesmannen is er intussen één die afhaakt. De Texaan Art Sisneros trekt zich terug, omdat hij Trump ongeschikt vindt voor het Witte Huis. 

In een uitgebreid betoog op internet zet hij zijn bezwaren tegen Trump en tegen het systeem van kiesmannen uiteen. Sisneros zegt dat hij liever terugtreedt dan dat hij op 'Kiesmannen-dag' 19 december tegen Trump stemt. Daarom maakt hij plaats voor een ander.

Hertelling

Of de uitslag in Michigan definitief is, valt nog te bezien. Jill Stein, de kandidaat van de Groene Partij, zal vermoedelijk om een hertelling vragen. Ze heeft daarvoor tot woensdag de tijd. Vervolgens heeft Trump zeven dagen om zijn bezwaren tegen hertelling in te dienen.

Stein, die in geen enkele staat won, is druk bezig om geld in te zamelen voor het financieren van hertellingsprocedures. Ze denkt dat daarvoor 7 miljoen dollar nodig is en is met 6,3 miljoen al aardig op weg. Dat is bijna twee keer zo veel als ze in haar hele campagne voor haar eigen kandidatuur inzamelde.

Ze wil hertelling van alle stemmen die zijn uitgebracht in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Dat zijn drie staten waar Clinton had gehoopt te winnen, maar waar een meerderheid van de kiezers zich achter Trump schaarde.

STER reclame