De Canadese stafchef generaal Vance RTR

Bijna duizend Canadese militairen zijn de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer geworden van seksueel geweld en ongewenste intimiteiten. Meer dan een kwart van de vrouwelijke militairen is ooit in hun carrière aangerand, zegt het Canadese bureau voor de statistiek.

Het bureau onderzocht de situatie, omdat het Canadese leger al langer een reputatie heeft van vijandigheid en agressie tegen vrouwen en homoseksuelen.

De legertop begon vorig jaar een campagne om een eind te maken aan intimidatie en seksueel geweld, maar de Canadese stafchef generaal Jonathan Vance erkent dat die campagne nog weinig effect lijkt te hebben. Hij noemt de uitkomst van het onderzoek "ontnuchterend, maar niet echt verrassend".

Uitbannen

Vance vindt de seksuele mores een wezenlijk probleem voor de Canadese strijdkrachten. "We weten ervan en proberen het aan te pakken. Door deze nieuwe cijfers ben ik meer dan ooit gemotiveerd om dit gedrag en de schuldigen uit het leger te bannen."

Het statistisch bureau becijferde dat aanranding en seksuele intimidatie binnen de strijdkrachten bijna twee keer zo veel voorkomt als in andere werkkringen. 840 militairen zeggen dat ze het afgelopen jaar te maken hadden met "ongewenste seksuele aanrakingen", 150 militairen zijn aangerand en 110 militairen klaagden over andere ongewenste seksuele handelingen.

Hogere rang

Ongeveer 15 procent van de Canadese strijdkrachten is vrouw en de meeste klachten kwamen van vrouwelijke militairen. 49 procent zei dat de dader een collega met een hogere rang was. Bij mannen die seksueel geweld of intimidatie meldden, waren de daders voornamelijk militairen in dezelfde rang.

Acht op de tien ondervraagde Canadese militairen zijn het afgelopen jaar ook getuige of doelwit geweest van ongepaste seksuele opmerkingen, toespelingen, beledigingen en grappen, zeggen de onderzoekers.

STER reclame