Leegstaande Marconitoren Rotterdam wordt woningencomplex

De Rotterdamse kantoortorens die worden omgebouwd tot woningen NOS/Robert Bas

Eén of twee van de drie kantoortorens aan het Marconiplein in Rotterdam worden omgevormd tot woningen. Dat heeft het bedrijf City Pads, bekend van de ombouw van leegstaande panden, bekendgemaakt. In elk van de torens komen 420 huurwoningen in het zogenoemde middensegment.

Twee van de drie markante torens in Rotterdam-West staan al jarenlang leeg. In de torens werkten onder anderen gemeenteambtenaren, maar die zijn verhuisd naar de Kop van Zuid. De twee leegstaande torens waren in Duitse handen. City Pads heeft de middelste toren nu gekocht en is samen met een andere ontwikkelaar in onderhandeling met de eigenaar van de andere toren.

Huurwoningen

Het is de bedoeling dat de bewoners na de ombouw 24 uur per dag een beroep kunnen doen op een conciërge. Ook krijgt het gebouw voorzieningen als een sauna, een sportruimte, een wasserette en horeca. "Alsof het een hotel is", zegt Lee Foolen van City Pads.

Het bedrijf uit Eindhoven wil de komende jaren soortgelijke projecten starten in de vijf grote steden. In Den Haag en Utrecht zoeken de ondernemers nog panden om op te kopen. Het moet gaan om complexen waarin zo'n 400 woningen kunnen komen.

Rotterdam is blij met de ombouw van de Marconitorens. Niet alleen omdat er zo iets wordt gedaan aan de leegstand van kantoren, ook krijgt de stad er honderden iets duurdere huurwoningen bij. "En juist aan dit type woningen is een groot gebrek in Rotterdam", zegt wethouder Ronald Schneider.

Impuls

De ombouw van de Marconitorens betekent ook een impuls voor het havengebied Merwe-Vierhavens. Rotterdam wil de fruitterminals verplaatsen en het stadshavengebied ontwikkelen tot Rotterdam Innovation District. Vernieuwende bedrijven en jonge ondernemingen moeten hier een plaats krijgen. Een van de pioniers in het gebied is kunstenaar en ondernemer Daan Roosegaarde, die er zijn ontwerpstudio heeft gevestigd.

Sinds 2010 is er in Rotterdam al zo’n 400.000 vierkante meter vastgoed omgebouwd. Leegstaande panden kregen een nieuwe functie als hotel, onderwijsinstelling of als studentenwoningen. Sinds 2014 wordt er vooral omgebouwd naar woningen. Zo zijn er meer dan 2000 woningen bij gekomen. De gemeente verwacht dat deze trend zich voortzet. Alleen al volgend jaar wordt 70.000 vierkante meter kantoorruimte getransformeerd tot woningen. 

STER Reclame