Monasch presenteert Nieuwe Wegen
NOS NieuwsAangepast

Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij: 'Nieuwe Wegen'

Ex-PvdA'er Jacques Monasch richt zijn eigen partij op onder de naam Nieuwe Wegen. Monasch stapte drie weken geleden uit de PvdA, uit onvrede over de partijkoers.

Nu zegt hij dat het "tijd is voor een doorbraak in de Nederlandse politiek".

Monasch wil grenzen stellen aan "immigratie, illegaliteit en de inbreuk op onze normen en waarden". Hij vindt dat er beter minder asielzoekers goed kunnen worden opgevangen dan dat er te veel aan hun lot worden overgelaten in kwetsbare wijken. Verder moeten er meer vaste banen komen in "plaats van losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit". Volgens Monasch is zijn nieuwe partij economisch sociaal en staat de menselijke maat centraal.

Liefde en lekker eten

Monasch presenteerde vandaag twaalf speerpunten. Hij wil dat de "lange arm van buitenlandse regeringen door de aanwezigheid in moskeeën" wordt verboden. Verder stelt hij "liefde, gezelligheid en lekker eten" centraal in een kleinschalige ouderenzorg. Nieuwe Wegen vindt dat Europa als project is mislukt en wil dat landen voortaan samenwerken in plaats van dat ze worden onderworpen aan de macht van Brussel.

In het arbeidsmarktbeleid komt een centrale plaats voor het midden- en kleinbedrijf. Nieuwe Wegen wil verder geregeld bindende referenda en er komt een "aanvalsplan tegen laaggeletterdheid".

Debatten

De nieuwe partij kent geen onderscheid tussen leden en niet-leden. Er komen debatten, waaraan iedereen kan meedoen om het partijprogramma verder te ontwikkelen.

Monasch kiest een aantal thema's om zich te profileren, zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp. "Juist over die onderwerpen had hij binnen de PvdA-fractie veel ruzie."

Monasch denkt zeker twintig zetels te halen, maar dat noemt Van der Wulp wel heel erg ambitieus. "Hij zal eerst maar eens moeten aantonen dat er inderdaad behoefte is aan weer een nieuwe partij".

Monasch: zeker twintig zetels

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl