Hoofdkantoor van de bank Monte dei Paschi di Siena AFP

Toenemende zorgen over Italiaanse banken

time icon Aangepast

De aandelenkoersen van Italiaanse banken staan zwaar onder druk. Op de beurs van Milaan staat het aandeel Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld, 15 procent lager. 

Het vertrouwen in de banken in Italië wordt ondermijnd door twee zaken. Zorgen over het referendum van komende zondag en zorgen bij de Europese Centrale Bank (ECB) over Monte dei Paschi. 

Het referendum over een grondwetswijziging ontaardt mogelijk in een politieke en economische crisis, die de banken nog harder zal raken. Italiaanse banken torsen voor bijna 360 miljard euro aan slechte en oninbare leningen met zich mee van consumenten en bedrijven.

Dat donkere en onzekere vooruitzicht heeft sommige burgers ertoe aangezet om hun geld van de bank te halen, of over te boeken naar het buitenland.

8 miljard euro

Monte dei Paschi heeft laten weten dat het reddingsplan voor de bank wellicht niet stevig genoeg is en dat beleggers waarschijnlijk moeten bijspringen. 

Vorige week stemden aandeelhouders nog in met een reddingsplan, waarbij 5 miljard euro op tafel moest worden gelegd om de financiële buffers te versterken. 

Volgens de ECB is de liquiditeitspositie van Monte dei Paschi verslechterd. De doorlichting van de kredietportefeuille van de bank zou ook veel meer zwakke leningen aan het licht hebben gebracht. 

De bank, die in 1472 is opgericht, kijkt bovendien aan tegen 8 miljard euro aan juridische claims, bijna twee keer zo veel als eerder bekend. De bank heeft tot nu toe slechts 600 miljoen euro apart gezet voor die claims.

STER Reclame